Valoarea unei vieti

În Luca 12 Isus spunea povestea demnă de milă a bărbatului interesat de lucruri materiale care, în mijlocul eforturilor de a-și mări averile, moare subit într-o noapte.

Această poveste veche de 2000 de ani pare a fi luată din știrile de seară. Nu toată lumea se bucură de bogăția pe care a avut-o acest om, dar, atât de mulți împărtășesc aceeași soartă. În căutara „lucrurilor” totul se termină subit și nimic nu mai contează. Trăim într-o lume care definește valoarea în termeni de avere, putere, influeanță, educație, abilități. Dumnezeu ne aduce aminte că acestea nu sunt altceva decât unelte pentru lumea de acum. Dacă doriți să vedeți valoarea vieții dumneavoastră, Dumnezeu vă cheamă să o vedeți în dragostea dumneavoastră, nu în lucrurile pe care le dețineți.

Citiți cu mine și vedeți cât de absurd sună. Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea un telefon smart de ultimă generație, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor. Şi chiar dacă aş avea darul proorociei, şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa aşa încît să mut şi munţii, şi n-aş avea internet cu mare viteză, nu sunt nimic. Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea plasme cât pereții, nu-mi foloseşte la nimic… Sună prostește, nu? Totuși nu reflectă valorile atâtor oameni din ziua de azi? V-am nimerit și pe dumneavoastră? Cât de des leagă campaniile publicitare fericirea, popularitatea și valoarea cu lucruri menționate mai sus în loc de relații pline de dragoste cu oamenii din jur? Lucrurile sunt cu mult mai ușor de obținut decât adevărata prietenie și adevărata dragoste. Și să nu confundați dragostea cu o relație trecătoare care caută doar propria satisfacție. De fapt, mulți oameni își schimbă prietenii tot atât de des cât își schimbă hainele. O prietenie trecătoare nu înseamnă nimic. Ceea ce Pavel descrie în 1Corinteni este valoarea unei vieți care știe să iubească. Citiți capitolul încet. Dragostea nu este ușoară și nu este trecătoare: „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr, acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul. Dragostea nu va pieri niciodată. Proorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit.” (1Corinteni 13:4-8). Citiți și versiunea corectă a versetelor 1-3 (nu nebunia pe care am scris-o puțin mai sus) Fără dragoste ești nimic. Fără dragoste, pierzi.

Amintiți-vă că, pentru a avea valoare, viețile dumneavoastră trebuie să aibă dragoste: nu dragostea pe care alții o au pentru dumneavoastră, ci dragostea pe care o exprimați pentru alții în cuvintele și în acțiunile dumneavoastră. Dacă viața dumneavoastră nu este plină de acțiune altruistă, motivată de dragoste, pierdeți. Dacă doriți valoare, dacă doriți să câștigați, atunci cunoașteți pe alții, ascultați-i, ajutați-i și trăiți o viață plină de dragoste.
În ceea ce privește ideea că lucrurile dau valoare vieții, poate trebuie să recitiți pilda bogatului nebun: „Ţarina unui om bogat rodise mult. Şi el se gândea în sine, şi zicea: „Ce voi face? Fiindcă nu mai am loc unde să-mi strâng rodurile.” „Iată” a zis el „ce voi face: îmi voi strica grânarele, şi voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate rodurile şi toate bunătăţile mele” (Luca 12:16-18). Ați observat că vorbea singur? Cred că nu era nimeni în viața lui cu care să împărtășească aceste lucruri. Pare că nu are nici un prieten cu care să vorbească.
Noaptea, a murit. A pierdut. Adevărul este însă că a pierdut cu mult timp înainte de a-i veni sfârșitul. Viața sa nu a avut nici o valoare. „Tot ce faceţi, să fie făcut cu dragoste!” (1Corinteni 16:14)

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.