Bisericile din lemn, din Banat vor fi reabilitate

20 de biserici din lemn din zona montană a judetului Timiş, construite în secolul al XVIII-lea şi considerate adevărate bijuterii culturale ale Banatului, au intrat într-un proces de reabilitare, urmând a fi incluse într-un circuit turistic. Potrivit presei locale, lăcaşurile de cult sunt deja deschise pentru vizitare, deşi reabilitarea abia a început.

Situate în apropierea localităţilor Făget şi Lugoj, majoritatea bisericilor din lem sunt plasate în cadre naturale deosebite, înconjurate de păduri sau pajişti înflorite. Şase dintre ele sunt renovate în prezent cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului. „Sunt şase biserici de lem din zona Făgetului care se află în restaurare, fiecare având propria sumă de bani, în funcţie de necesităţi. Dar în acea zonă mai există şi alte biserici de lemn, sunt 20 în zona montană a judeţului Timiş, în jurul Lugojului şi Făgetului. Unele au fost reabilitate prin efort local, altele au avut mici probleme în reabilitare. Ele au fost incluse în planul naţional de restaurare şi din acestea, în prima etapă şase au fost selectate”, a declarat pentru noi Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judetene de Cultură Timiş.

Preşedinţii României şi Germaniei, implicaţi în conservarea bisericilor transilvănene

Bisericile vor vor intra într-un circuit turistic, abia după ce toate vor fi restaurate. Până atunci însă lacăşurile pot fi vizitate cu ajutorul preoţilor din satele de care aparţin. Potrivit presei locale, majoritatea preoţilor primesc cu bucurie vizitatori şi le oferă celor interesaţi informaţii despre biserici. Mare parte dintre lăcaşurile de cult se află la aproximativ 100 de kilometri de Timişoara, iar printre ele se numără: Biserica de lemn „Sf. Ioan Botezătorul” din comuna Tomeşti, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din orasul Făget, sat Povârgina, Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din comuna Pietroasa, Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din comuna Curtea şi Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din comuna Margina.

3 gânduri despre “Bisericile din lemn, din Banat vor fi reabilitate

  1. Pingback: URL

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.