Ucraina provocariile viitorului apropiat

In ultimii ani, marile probleme in relatiile ruso-ucrainene au fost cele din domeniul energetic, in conditiile in care Ucraina platea pentru gazele naturale rusesti un pret aproape dublu fata de cel pe care il platesc statele membre ale Uniunii Europene. Acest pret a crescut odata cu semnarea de catre Timosenko a acordului de solutionare a „crizei gazelor”, in 2009. Negocierile pentru modificarea pretului gazelor rusesti livrate Ucrainei au durat cativa ani, iar in 2013 fosta putere de la Kiev a reusit, in cele din urma, sa obtina o reducere semnificativa a pretului gazelor importate din Ucraina. Dar, acest succes al lui Ianukovici a costat Ucraina suspendarea procesului de apropiere de Uniunea Europeana, care oricum si-a exprimat disponibilitatea de a furniza Ucrainei gaze rusesti in regim revers, la preturi mult mai mici. Nu trebuie sa uitam faptul ca Rusia, la randul ei, este dependenta de reteaua ucraineana de gazoducte.

Piata de desfacere din Rusia este, intr-adevar, importanta pentru Ucraina, insa, daca analizam cazul Republicii Moldova, ale carei produse (vinuri) au fost boicotate de Moscova, constatam ca orientarea Kievului spre piata Uniunii Europene, asa cum a facut Chisinaul in cazul vinurilor, nu i-ar aduce decat beneficii. Odata cu semnarea acordului de asociere si creare a zonei de liber schimb intre Ucraina si UE, va avea loc si ridicarea restrictiilor pentru produsele ucrainene, ceea ce va fi un semnal pozitiv pentru producatorii din Ucraina.

In ceea ce priveste nationalismul, este cunoscut faptul ca liderul partidului Svoboda, Oleg Tiahnibok, a fost declarat de comunitatea evreiasca internationala drept unul dintre cei mai mari antisemiti ai lumii. Cu toate acestea, numarul celor care impartasesc viziunea lui Tiahnibok nu este chiar atat de mare. Ucraina avea nevoie de un curent nationalist, care sa taie din radacina mostenirea sovietica si sa duca, in cele din urma, la o miscare precum Euromaidanul. Cat despre marsurile nationalistilor, de obicei, acestea sunt dedicate celor pe care ucrainenii ii considera aparatori ai independentei tarii lor, cum ar fi Stepan Bandera sau Roman Suhevici. Pe de alta parte, nu prea sunt luati in colimator cei care participa la marsuri in memoria lui Stalin sau Lenin. Nu trebuie sa uitam ca printre legile adoptate in ianuarie de guvernarea Ianukovici se regasea si un act normativ privind sanctionarea celor care neaga existenta fascismului. In acelasi timp, nu era prevazuta niciun fel de pedeapsa in cazul negarii crimelor comunismului/stalinismului. Cred ca Ucraina va face fata unor astfel de curente si ca cetatenii, atat din vest, cat si din est, isi vor da seama ca este mai bine sa fie patrioti decat nationalisti.

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.