Variabilele macroeconomice

Astazi mai toata lumea vorbeste si cand este cazul si cand nu este cazul, despre cresterea economica. Asupra cresterii economice, vreau sa vin in acest articol, cu cateva aspecte generale, necesar stiute inainte de a ne mai da asa cu parerea, precum politicienii si prietenii lor, „mari analisti economici”….dar care nu au trait nicio zi in economia reala…

Deci, ce reprezinta aceasta, in fond? Este prima intrebare, iar a doua ce determina cresterea economica?

La prima intrebare raspunsul e simplu! Asadar, cresterea economica nu reprezinta altceva, decat rata de crestere a p.i.b-ului (p.n.b.) real

Cat despre a doua intrebare, raspunsul ofera doua grupuri de cauze principale:

1. Schimbarile, de fapt cresterile, in cantitatea disponibila de resurse, care la randul lor se impart si ele in doua categorii: munca si capitalul.

Daca cele doua resurse ” oferite” cresc in timp vom avea de a face cu una din cauzele(sursa) fundamentala a unei cresteri economice sanatoase.

Schimbarile( pe plus) in eficientizarea utilizari acestor surse sau altfel spus productivitatea (auziti mereu de ea pe la televizor), care este a doua sursa fundamentala a cresterii economice.

Trebuie spus clar si raspicat, ca daca una din cele doua cauze nu functioneaza in parametri normali, nu se poate vorbi in niciun fel de vreo crestere economica sanatoasa…

Masurarea performantei economice

Performantele unei economii se masoara astazi prin trei valori sau variabile macroeconomice.

1. rata inflatiei

2. rata cresterii productiei

3. rata ocuparii fortei de munca sau reversul ei la fel de mult folosit-rata somajului.

Toate cele trei variabile macroeconomice le vom intalni frecvent amintite prin diverite talk-show-uri…dar sa le explicam, pe scurt!

1. Inflatia

-reprezinta, in esenta, o crestere a preturilor(bunuri si servicii) , crestere suportata de intreaga populatie. Chiar daca prin inflatie se inregistreaza si-o crestere de venituri, fireste, in termeni nominali, inflatia a fost si a ramas in continuare un fenomen extrem de nepopular.

Dar gravitatea acestui fenomen nu consta numai in faptul ca prin cresteri de preturi se erodeaza veniturile populatiei in termeni reali, este vorba de un efect esential in perturbari majore la nivel macroeconomic.

In multe tari ale lumii -inflatia a fost o tema de dezbatere si confruntare politica. Au fost cazuri in care nivelul inflatiei intr-o tara a determinat infrangeri sau victorii politice. Un exemplu ar fi: victoria republicanului R.Regan in fata democratului J. Carter, in SUA.

2.Productia

Este de fapt indicatorul cresterii standardului de viata. In acest sens functioneaza o lege, care de fapt e o regula, cunoscuta, si demonstrata de realitate.

Cand se inregistreaza o rata anuala de crestere a p.i.b.-ului real pe cap de locuitor de 2% , p.i.b-ul se dubleaza in 35 de ani.

Aceasta inseamna ca fiecare generatie (o generatie este de 30 de ani) isi poate vedea standardul de viata dublat fata de generatia precedenta, a parintilor. Nu prea-i cazul Romaniei, care a trecut vrand-nevrand prin trei crize( scaderi masive) in ultimii 25 de ani.

Normal, in cazul in care rata anuala de crestere a p.i.b-ului e de 1% real pe cap de locuitor, aceasta dublare va aveal loc in 70 de ani…Aici, cu fluctuatiile care au avut loc, Romania s-ar putea incadra…

De aici, rezulta o concluzie: pe termen lung, cresterile mici ale ratei de crestere a productiei conduc la schimbari majore in standardul de viata…

Concluzia esentiala: orice politica economica responsabila trebuie sa asigure o crestere constanta si solida a productiei… 

Asta trebuie sa le intre in cap tuturor decidentilor din Romania, si sa nu mai confunde productia reala cu productia de „mall-uri” si „hipermarket-uri” in centrele oraselor…lasand productia reala de bunuri altor state….

Rata somajului

Este, fenomenul cu cele mai grave consecinte, unele nebanuite pe alte planuri decat cel economic. Pe langa deteriorarea standardului de viata, o rata inalta a somajului poate determina mutatii importante la nivelul mentalitatilor sociale, reflectate de obicei in plan politic, pe fondul disperarii personale sau frustrarilor, datorita imposibilitati realizari propriilor cariere de catre fiecare individ.

O regula macroeconomica spune cam asa: Daca rata somajului atinge sau depaseste 11% , fie si pe termen scurt, problema nr. 1 a oricarui demers de politica economica devine obligatoriu combaterea somajului.

In UE. sunt in acest moment multe state care au trecut de procentul critic, dar de masuri n-am prea auzit „sa vina” din birouril luxoase de la Bruxelles!!!

Daca ai citit poti sa arunci un ochi si pe aticolul cu referire la: cota unica , de la noi!

Un gând despre “Variabilele macroeconomice

  1. ʜeya i’m for the firԀt time herе. I fopսnd this boaгd and I to find It really
    useful & it hеlped me out a lot. I’m oping to offer somеthіng baϲk and aid others
    liҟe you helpeԁ me.

    Apreciază

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.