Experiment istoric…

Cercetătorii americani au dat detalii despre unul dintre cele mai mari experimente din istoria fizicii.

Oamenii de ştiinţă de la Fermilab, o adevărată „uzină” de cercetare situată în apropierea oraşului american Chicago, vor să trimită un flux de particule numite neutrini prin 1.300 de kilometri de piatră. Fluxul de particule ar trebui să ajungă la 30 de kilometri sub scoarţa terestră.

Experimentul încearcă să afle mai multe despre modul în care s-a format Universul.

Potrivit BBC News, proiectul va costa 1,5 miliarde de dolari.

Este cel mai important experiment din fizică, alături de cele destinate descoperirii bosonului Higgs, cunoscut publicului larg drept „particula-Dumnezeu”.

„Este un moment uriaş în fizică. Este la fel de important precum căutarea bosonului Higgs şi va revoluţiona modul în care înţelegem fizica”, a spus profesorul Stefan Soldner-Rembold, de la Universitatea din Machester.

Directorul Femilab, Nigel Lockyer, a declarat pentru BBC News că proiectul, cunoscut sub denumirea de „Long Baseline Neutrino Experiment” (LBNE), există de mult timp, dar ultima perioadă a fost dedicată descoperirii de parteneri pentru finanţare.

„Credem că experimentul ne va costa 1,5 miliarde de dolari, iar statul american a fost de acord să ne aloce un miliard. Şi, atunci când ai două treimi din sumă, prezinţi proiectul peste tot în încercarea de a atrage parteneri internaţionali”, a spus Lockyer.

Se pare că Marea Britanie vrea la rându-i să participe financiar la acest proiect de anvergură, cu aproximativ 35 de milioane de dolari.

„Marea Britanie şi-a arătat interesul pentru iniţiativa Fermilab. Sper ca şi alte state din Europa vor face la fel. Dacă proiectul va  continua, va fi un pas uriaş în cunoaşterea fizicii”, a spus liderul Consiliului pentru Infrastructură Ştiinţifică şi Tehnică, John Womersley.

Ce sunt neutrinii

Neutrinii sunt particule-fantomă care străbat universul. Interacţionează extrem de rar cu lumea noastră, tinzând să treacă efectiv prin Pământ.

Însă, în urmă cu 16 ani, cercetătorii japonezi au demonstrat că aceste particule nu sunt chiar atât de „fantomatice”. Ele au o masă a lor şi, mai mult, îşi modifică forma în timpul călătoriei lor prin Univers.

Această descoperire a rezolvat un mister, care a pornit de la un studiu american. Cercetătorii din Dakota de Sud au observat, în urmă cu câteva decenii, că neutrinii care veneau dinspre Soare nu erau atât de numeroşi pe cât se aştepta lumea ştiinţifică.

Japonezii au speculat că aceşti neutrini s-au transformat, în călătoria lor spre Pământ, în alt tip de neutrini.

Însă, această presupunere nu a putut fi confirmată niciodată şi contrazice oarecum legile actuale ale fizicii sub-atomice. Acesta este motivul pentru care cercetătorii vor acum să trimită un flux de neutrini prin 1.300 de kilometri de stâncă. Observarea modificărilor de formă şi masă a neutrinilor, de-a lungul acestei distanţe, ar putea schimba complet fizica sub-atomică şi, mai mult, ne-ar ajuta să înţelegem cum exact funcţionează Universul şi, mai ales, cum s-a format.

„Neutrinii ne spun ceva despre originile Universului. Ştim că există mai multă materie decât anti-materie şi acesta este motivul pentru care noi suntem aici. Dar ceea ce nu înţelegem este de ce există mai multă materie decât antimaterie şi neutrinii ar putea oferi acest răspuns”, a explicat Soldner-Rembold.

sursa:yahoo.news

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.