A fost inaugurat bustul geografului Emmanuel de Martonne

Primăria Municipiului București a organizat astăzi ceremonia de inaugurare a bustului geografului francez Emmanuel de Martonne, amplasat la intersecția dintre Calea Victoriei și Calea Griviței.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența reprezentanților Primăriei Capitalei, Ambasadei Republicii Franceze în România, Institutului Francez, Cancelariei Primului Ministru, Universității București, Comitetului Național de Geografie al Academiei Române, Agenției de Informații Geospațiale a Apărării „G-ral de divizie Constantin Barozzi”, Primăriei Sectorului 1.

Primarul General, Nicușor Dan: ”Emmanuel de Martonne este exemplul de om de știință în fața căruia oamenii politici au tăcut și au ascultat.

În urmă cu 103 ani, în 2 iunie 1921, acest geograf extraordinar, un universitar bun cunoscător al României, dar și o personalitate cu bune conexiuni internaționale (mai ales în Statele Unite), revenea la București după ce cu un an mai înainte convinsese politicienii lumii cum trebuie să fie harta (granițele) României. Conferința susținută cu acel prilej de Emmanuel de Martonne s-a intitulat ”Noua Românie în noua Europă” iar acum, după o sută de ani, apreciem importanța acelui moment, precum și a celor care au urmat, în calea de europenizare și dezvoltare a României.

Prin inaugurarea monumentului dedicat acestei personalități, celebrăm știința și cunoașterea, cooperarea dintre mediul universitar și cel politic, apropierea și schimbul de experianță româno-francez, precum și sprijinul de europenizare a țării noastre venit dinspre Franța.”

Monumentul dedicat geografului francez Emmanuel de Martonne este o inițiativă a Facultății de Geografie din cadrul Universității București, pentru a păstra vie amintirea celui care a contribuit semnificativ la trasarea granițelor României între România, Serbia și Ungaria (dar și Cehoslovaciei), în cadrul tratativelor de încheiere a păcii după Primul Război Mondial, fiind principalul autor al recomandărilor făcute, cu obiectivitate, guvernului francez, privind teritoriile ce urmau să fie recunoscute România și Poloniei prin tratatele de pace.

Aceste granițe sunt valabile și astăzi.

Ulterior, Emmanuel de Martonne a fost o prezență constantă în viața științifică din România, sprijinind dezvoltarea de catedre de geografie de la Universitatea din Cluj, a sprijinit formarea a numeroși tineri geografi în Franța, dar și activitatea Institutului Francez din București.

Emmanuel de Martonne s-a născut la 1 aprilie 1873. Este un francez savant care a venit în România pentru a se dedica studiului georgrafiei tării noastre.

Pentru publicarea tezelor de doctorat cu titlurile ”La Valachie: essai de monographie géographique” și ”Recherches sur la distribution géographique de la population en Valachie”, acesta devenea cel mai bun specialist al studierii geografiei ținuturilor carpato-dunărene. Pentru meritele sale în cercetarea și promovoarea României este ales membru de onoare al Societății Regale Romane de Geografie (1915), membru corespondent (1912) și ulterior membru titular (1920) al Academiei Române.

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.