Tu cum relationezi cu partenerul tau?

O relatie functionala de lunga durata are nevoie de o serie de ingrediente pentru a rezista in timp. Asa cum starile omului fluctueaza, la fel si relatia are perioadele ei mai bune sau mai putin bune. Sunt momente in care te simti foarte apropiat de partener, altele in care iti este indiferent, unele in care ai resentimente pentru el, pentru ca mai apoi sa te simti din nou inundat de trairi pozitive.

Orice relatie functionala se bazeaza in primul rand pe respectul reciproc. Nu iubirea este elementul cel mai important si cu siguranta nu „fluturasii” asigura succesul unei relatii. Respectul, admiratia reciproca, compatibilitatea (si nu complementaritatea) in majoritatea privintelor, comunicarea si pastrarea identitatii individuale sunt cele care fac ca o relatie sa dureze in timp.

Intr-o relatie functionala exista conflicte si divergente de opinii, insa ele sunt gestionate intr-o maniera constructiva. Un conflict poate sa aiba o serie de urmari pozitive, poate sa duca la o mai buna intelegere si empatie reciproca si poate sa detensioneze o situatie, daca este gestionat cu intelepciune de catre ambii parteneri.

Atunci cand exista respect, compatibilitate si comunicare, o relatie poate sa supravietuiasca in timp in ciuda tuturor dificultatilor prin care trece – chiar si atunci cand este vorba de relatii extraconjugale.

Insa, exista si predictori care arata ca o relatie se va sfarsi.

1. Critica, devalorizarea, umilirea, jignirea partenerului – „esti prost”, „mi-e rusine cu tine”, „ai un caracter infect” s.a.m.d.
2. Defensiva si acuzarea partenerului pentru propriile tale reactii – „din cauza ta eu sunt asa”.
3. Dispret sau manifestarea dezgustului fata de partener, in dorinta de a-l face sa se simta inferior – „esti un ratat”, „nu esti bun de nimic”, „mi-e scarba de tine”.
4. Ignorarea partenerului, retragerea emotionala, fizica si comunicationala.

Cand sunt prezenti unul sau mai multi din cei 4 factori, relatia se indreapta catre final. Exista frustrari, resentimente si alte trairi negative care lasa urme adanci in fiecare dintre parteneri si este foarte greu daca nu imposibil sa revenim la o stare pozitiva, de armonie.

De aceea, este foarte important felul in care ne raportam la partenerul nostru. Daca ne dorim o relatie functionala de lunga durata, respectul si admiratia este necesar sa fie la baza interactiunilor noastre zilnice. Altfel, relatia se transforma intr-una toxica, in care ambii parteneri sufera si este doar o chestiune de timp pana cand se ajunge la despartire.

Tu cum relationezi cu partenerul tau?

sursa: Ursula Sandner

3 gânduri despre “Tu cum relationezi cu partenerul tau?

  1. O relație trebuie sa fie întotdeauna așa zis ” deschisă” astfel fenomenul Pinochio dispare…
    E exact situația când copilul tău e la momentul la care inspectează tot ce- l înconjoară …așa și cu relația… sa nu existe subiecte TABU.
    Iti dau un exemplu: Teama părintelui atunci când copilul e lângă o priza de curent cu ceva in mâna și care-i stârnești copilului, interes maxim… cu tact parintele ii distrage atenția.
    Cam așa arată schema de joc iar următorul pas depinde de amândoi cu ce anume o asezonează .

    Apreciat de 1 persoană

    • Sa stii ca de multe ori ma simteam prinsa intre ideea ca viata e o lupta si ca trebuie sa suferi ca sa fii fericit si ideea ca viata e frumoasa, nu trebuie sa suferim ci sa ne bucuram de ce avem si ca suntem aici. Asa ca nu mi-era clara treaba asta.. Multumesc de lamurire!

      Apreciază

      • red ca trebuie sa te situezi in centrul universului tau, sa nu lasi pe altii sau altul/a sa iti ia locul. Universul tau t-il faci confortabil, il mobilezi cu ce iti place si atunci nu mai e asa multa suferinta.

        Apreciază

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.