Fricile devin din ce in ce mai puternice

Fricile pe care le hranesti devin din ce in ce mai puternice.

De fiecare data cand ai ascultat de o frica si i-ai cedat, ai devenit si mai temator. Frica iti spune „nu face asta, o sa patesti ceva rau” si tu o crezi. Asculti mesajele pe care ti le transmite si tu crezi ca iti vrea binele. Uneori asa si este, insa exista multe frici irationale si disfunctionale in mintea ta, al caror singur scop este sa iti pastrezi homeostazia (starea ta actuala).

Orice actiune presupune un efort, iar mintea ta vrea sa te scuteasca de acest efort, astfel ca incearca sa iti induca frica si sa te faca sa alegi calea cea mai usoara. Insa, asa ajungem la lene, comoditate, blazare, lancezeala, care mai apoi se transforma in depresie, anxietate, atacuri de panica.

Exista in noi o lupta continua intre lene si actiune. Gandeste-te cat de greu iti este sa te mobilizezi uneori sa faci ceva, dar cat de satisfacut te simti cand actionezi. Daca faci sport, imi imaginez ca stii despre ce vorbesc – in dialogul tau interior auzi o voce care iti spune „lasa, mai bine stai in pat si nu face nimic” si o alta voce care iti spune „hai, sa mergem!”. Iar cand incepi sa faci sport, te feliciti pentru ca ai ales sa o asculti. Te simti bine, implinit si increzator.

De cate ori asculti de vocea care iti intretine lenea si comoditatea, pierzi din puterea ta personala. Insa de cate ori actionezi, devii din ce in ce mai puternic. Similar, atunci cand cedezi fricilor tale, te inchizi si te retragi din ce in ce mai mult. Vocea care ti-a indus frica este mana in mana cu lenea si comoditatea. Cu cat ii cedezi mai mult, cu atat mai multa putere va avea asupra ta.

Actioneaza, hraneste-ti curajul, nu asculta de fricile tale irationale si vei putea sa te bucuri de viata.

Un gând despre “Fricile devin din ce in ce mai puternice

  1. eu as spune ca este vorba de una si aceeasi voce chiar si in sensul figurat pe care l-ati folosit emoticon smile poate ca ajuta sa „personificam”cumva tot ce nu ne place la noi si la care lucram, printr-o „voce” careia ii putem inchide gura(chiar si prin vizualizare, imaginatie) dar ma tem ca pe termen lung ar fi o solutie mai buna sa acceptam si acea voce, sa o intelegem, acceptam si sa lucram cu ea. orice conflict are pagube colaterale.

    Apreciază

Comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.